Hoppa till huvudinnehåll

Art commission for new entrance lobby

Diarienummer
AKTNR 2500-9076
entrevägg 1

 

Art commission for an 18-metre-long wall in the new entrance lobby at Södersjukhuset (Stockholm South General Hospital)

 

Invitation

The Stockholm County Council invites professional artists to apply for a sketch assignment for a public art commission in connection with the construction of a new entrance lobby for the new emergency department at Södersjukhuset (Stockholm South General Hospital). The entrance lobby will also function as a waiting room. The art commission is for an 18-metre long wall in the entrance lobby of the emergency department.

Background

Södersjukhuset, one of Stockholm County’s largest accident and emergency hospitals, is being modernised and expanded to meet the increased demands of the Stockholm region’s growing and aging population. Thus, the hospital is facing its most comprehensive transformation since its inauguration in 1944. The new treatment building, which will comprise a larger emergency department, new operating theatres, a new healthcare facility and a new maintenance department, will ensure that Södersjukhuset is equipped for the future. Executed in stages, the construction of the new buildings began in the first quarter of 2015. . The emergency department is scheduled to open in early 2020.

Site Conditions

By constructing a new treatment building and renovating and rebuilding existing buildings, Södersjukhuset will be able to provide more efficient treatment and fulfil the increased requirements for patient safety and quality of care. The new project consists of both rebuilt and newly built sections of the western part of the hospital area. Art plays an integral part of, and contributes to, the experience of the buildings

The point of departure for the design of the new treatment building is the favourable characteristics of the older, existing structures, such as the light, plastered façades, but it will be provided with its own character that will signal a modern and resourceful activity.

The area with the new west-facing buildings will be transformed into a verdant hospital park. The objective is to remodel the area into an attractive part of the island of Södermalm.

The new treatment buildings will comprise an emergency department for adults, surgery wards, a sterile processing department, a department of pathology and cytology, autopsy rooms, rooms for final farewell with entrances and connecting waiting rooms for next of kin.

The new entrance to the emergency department will be accessible from Södersjukhuset’s entrance court by a long corridor from the main entrance and from the car park.

Description of the Art Commission

The value of art in hospital environments works on several levels. Art should create new ideas and new ways of thinking for patients, visitors and staff. Art should arouse the curiosity of all age groups and contribute to an atmosphere of care and security. The new art commission continues a tradition of art at Södersjukhuset. Art in an emergency department caters to people in a vulnerable and sensitive situation.

Centrally Placed Wall in the Entrance Lobby of Building 76

The entrance of the new emergency department will be located in Building 76 – a new entrance building that will be connected to Södersjukhuset’s entrance court and the car park. The outer façade of the building consists of fibre-reinforced concrete.

The entrance lobby will serve patients and visitors who arrive on foot, by car or taxi to the new emergency department. The entrance lobby will also function as a waiting room.

The entrance lobby will be constructed in two levels; pedestrians will enter on floor 0. By stairs or elevator they can access floor -1, which also provides access to visitors from the car park and houses the reception, cash desks and waiting areas.

The entrance lobby’s west-facing glass façade faces a green courtyard, the “Garden terrace”, which provides excellent views.

The art commission is for a centrally placed long wall section above the reception desks in the entrance lobby. The wall enjoys a visually important position seen from the entrance.

The wall surface consists of painted plasterboards. The wall section for this art commission measures 5,679/2,747 x 17,720 mm. (see images)

The art commission is for the long wall section. The artwork should cover the entire surface and contain both two- and three-dimensional elements.

The surface of plasterboards is a prerequisite and cannot be replaced with other materials. However, the wall can be covered with other materials, in part or in whole. Objects can be mounted on the wall. The wall supports a weight of ca 50 kilograms per square metre. The employment of heavy artworks must be coordinated with and reviewed by the constructor.

The commission entails relating to the entrance lobby as a total space in which the long wall forms a part. The wall should function visually as one enters the entrance environment and continues down the stairs as well as providing interesting qualities for sustained viewing for waiting visitors.

The ambition is to create a generous entrance and waiting area with a soothing and inspiring environment.

It is possible to employ various types of materials, light installations etc. One should be able to enjoy the artwork both day and night all year around. Cleaning instructions for the artwork must be provided.

The artwork will be part of an architectural whole which entails liaising with the architect and the lighting consultant.

Two artists/artist groups will be awarded parallel sketch assignments for the wall in the entrance lobby. After submission and assessment of the sketch proposals one artist/artist group will be awarded the commission.

Requirements

The art commission should be of high artistic value, with a sophisticated content, be durable, contribute to a visually attractive environment and provide the location with character. The art commission is part of an architectural context which implies collaboration with project managers from the Art Department of the Stockholm County Council, art consultants, project management from the County Council’s property company Locum, architects and other actors. 

Budget

For the sketch assignment: 40,000 SEK exclusive of VAT.

The execution of the art commission is budgeted at 600,000 SEK exclusive of VAT.

This will cover all costs connected to the execution and installation of the artwork(s), such as the artist’s own project planning time, material costs, mounting, fees for subcontractors/assistants, travel, transportation, insurance, the artist’s own fee for executing the work and the artistic fee, as well as storage until the artwork can be installed.

The artist must also provide an environmental checklist and a maintenance description as well as operating and maintenance instructions. Construction-related costs for mounting and installing the artwork(s) are covered by a separate budget.

Timetable According to the Current Construction Plan
  • 2018-05-21. 24.00 hours. Application deadline.
  • 2018-06-04. Decision on which two artists will be invited to parallel sketch assignments.
  • 2018-06-18. Initial meeting with artists for the sketch assignments.
  • 2018-weeks 34-35. Proposal review meeting during ongoing sketch work.
  • 2018-10-01. Proposal submission.
  • 2018-10-15. Decision on which sketch proposal will be selected.
  • October 2018 – February 2020. Production of artwork(s) according to the project timetable.

Mounting/installation of artwork(s) in collaboration with the building project. The entrance lobby is scheduled to be completed in February 2020.

Who can apply?

To be eligible for a public art commission for the Stockholm County Council, you must fulfil the following requirements:

  • You must be a professional artist
  • When the commission is awarded you must be registered for Swedish F-tax (as a sole trader or company). A copy of a certificate from the relevant authority must be submitted on request.
Additional Requirements:
  • The artwork(s) should take into consideration the specific characteristics of a hospital environment.
  • The artist should be able to provide solutions for the operation and maintenance of the artwork and ensure that a sufficiently high level of durability is achieved.
  • Environmental concerns will be taken into consideration in the selection of materials and production methods.
  • The artist must be on site during the installation of the artwork(s).
Notification of Proposal Submission

The decision on which artists will be invited to submit a proposal will be made by the Director of the Art Department, delegated by the Culture Committee, and will be published on the Cultural Administration’s website, www.kultur.sll.se in June 2018. Artists who are invited to submit a proposal will be notified by telephone.

Questions

For general information on our art commissions and requirements, please consult our frequently asked questions (link).

Questions concerning the application or the project should be submitted in writing via e-mail to susanne.andersson-kopp@sll.se no later than 2018-05-14 to allow for replies before the application deadline.

Commissioning Agency

Stockholm County Council is the commissioning agency and will be party to the agreements with the artists. The Stockholm County Council Culture Administration manages the art project, which includes the application and selection process.