Hoppa till huvudinnehåll

Danskonsulentdis

Diarienummer
AKTNR 2535-10921
Konstarterna dans kan öppna och skapa nya världar, beröra sinnen som vi kanske inte är så vana att använda.  I vårt arbete får rörelsen vara i fokus, inte ordet som annars har så stor betydelse i vårt samhälle -barn och unga har rätt att få tillgång till många konstformer, intryck och språk 

Detta gör vi

Vårt uppdrag är att stärka och utveckla dansens och cirkusens nätverk i staden och i hela länet.

Våra målgrupper

Vi arbetar för att ge de dans- och cirkusverksamma möjlighet till utveckling, för utbildning och fortbildning av arrangörer och för att barn och unga ska få se professionella dans- och cirkusföreställningar. Det leder till ökad kunskap och intresse för den professionella dans- och cirkuskonsten! Särskilt prioriterat är arbetet med för barn och unga. 

Foto Dans Cirkus 1


Aktuellt från DIS Dans i Stockholms stad och län

 

Om Zebradagen

Vi bjöd in förskollärare, arrangörer, danspedagoger och andra intresserade för att ta del av tankar och dans kring kropp, gränser och barn till Zebra Dans lokaler i mars 2019.

Anna Sparrman, professor i tema Barn vid Linköpings universitet, berättade om sin forskning.  Om hur synen på nakenhet har förändrat, hur barn ser på nakenhet i te x konstbilder och hur den pedofila blicken har blivit norm. Vem har makten äver barns kroppar och vem får synas var? Anna berättade om tillfällen där barn har varit med på foton som har väckt starka känslor hos vuxna t ex fotot av Olympia, 6 år. Länk till artikel på extern sida om det här.

Minna Krooks föreställning OBS! Superviktigt! för barn från 4 år tog sedan plats på scen. Med humor och viga kroppar ställdes frågor som; Var på en hund kan man klappa? Var på en kompis kan man klappa? Minna Krook berättade om hur föreställningen arbetades fram genom att utforska gränser och fundera över vad som verkligen är viktigt här i livet och att vilja vaska fram en "livsvisdom" att dela med sig av. Se en trailer här.

My Gren som är ZebraDans egen danspedagog fick upp alla besökare på dansgolvet för att pröva både olika bokstäver i kroppen och att skulptera kroppsskulpturer i par. Det avslutades med en stor maskinskulptur med både ljud och rörelse och engagemanget från besökarna var fantastiskt! Här hittar du till ZebraDans hemsida

Slutligen visas vår dansfilm med barn på scen. Vad händer när professionella dansare och barn arbetar tillsammans i en föreställning? Har vi i Sverige en annan syn än exempelvis i Frankrike? Varför väcker viss kontakt mellan barn och vuxna starka känslor? Hur kan koreografen skapa förtroende och jämlikhet på scen? Frågorna är många fler än svaren. Men vi fortsättar att ställa oss dem och och fortsätter att diskutera. Tack alla som deltog!