Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande: Teknikcheckar på 1,3 miljoner till kort- och dokumentärfilm i regionen

Pressmeddelande:
Filmbasen/Film Stockholm och Filmregion Stockholm-Mälardalen

 

TEKNIKCHECKAR PÅ 1,3 MILJONER TILL KORT- OCH DOKUMENTÄRFILM I REGIONEN

Idag lanserar Filmbasen/Film Stockholm och Filmregion Stockholm-Mälardalen tillsammans med teknikföretagen Dagsljus,The Line och STOPP en ny form av stöd: Teknikcheckar. Samarbetet kring teknikcheckarna har skapats för att stärka stödet till kort- och dokumentärfilm i huvudstadsregionen. Fler företag är välkomna att ansluta sig till samarbetet.

Teknikcheckarna består av sponsring från teknikföretagen i form av professionell utrustning och postproduktion. Det sammanlagda värdet uppgår till minst 1,3 miljoner kronor. Teknikcheckarna kommer framför allt att ges till unga regissörers filmprojekt och/eller till projekt med nyskapande inriktning.

Med start i augusti fördelas teknikcheckarna till ett antal kort- och dokumentärfilmsprojekt i Stockholm-Mälardalsregionen under 2011, genom Filmbasen, Film Stockholms centrum för ung talangutveckling. Därefter utvärderas satsningen för att se hur man tillsammans kan gå vidare.

- Landstinget är väldigt glada över detta samarbete med den privata teknikbranschen som ger möjlighet för fler unga filmskapare att tidigare närma sig den professionella filmen. Självklart hoppas jag att fler företag i branschen ska se möjligheterna i att stödja framtidens filmskapare och vilja delta i samarbetet, säger Anna Starbrink, kulturlandstingsråd (FP).

- Detta samarbete med teknikföretagen kommer att ytterligare stärka den spännande utvecklingen som nu sker inom kort- och dokumentärfilmen i Stockholm och skapa ännu bättre förutsättningar för oss att stödja de  talangfulla filmarna, säger Joakim Blendulf, projektledare och konsulent för Filmbasen/Film Stockholm.

- Genom samarbetet kring teknikcheckar förbättrar vi villkoren för kort- och dokumentärfilm i regionen. Vi skapar på så sätt nätverk och nya samarbeten som gagnar branschen i stort, menar Beata Mannheimer, projektutvecklare på Filmregion Stockholm-Mälardalen.

- Jag hoppas och tror att Filmbasens nya teknikcheckar också ska locka fler filmare och företag till den filmby som växer fram i Subtopiaområdet i Alby, säger Jens Sjöström, vice ordförande kommunstyrelsen, Botkyrka kommun.

- Att stödja utvecklingen av nya filmare är självklart och helt naturligt för oss, säger Helena Sandermark, VD för Dagsljus.

Bakgrundsfakta om samarbetsparterna:

Dagsljus AB startades 1991 och är idag ett av Skandinaviens största uthyrningsbolag för filmproduktionsutrustning. De finns i Stockholm (Västberga och Filmhuset) och i Göteborg, Ystad och Haparanda.

STOPP, som har kontor i Stockholm och Los Angeles, är Sveriges enda full-service postbolag som kan erbjuda en premium end-to-end service från idé till färdig produkt.

The Line är ett nytt digitalt postproduktionshus som vill revolutionera branschen genom att flytta delar av produktionsprocessen ut på nätet. De erbjuder full-service inom grading, vfx, ljudmix och offline.

Filmbasen är mötesplatsen för ung film- och talangutveckling i Stockholms län beläget i Alby och drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun.

Filmregion Stockholm-Mälardalen (FRSM) är ett samarbete mellan offentlig och privat sektor för att stimulera filmproduktion i regionen.

Kontakt:
Rasmus Jonlund, pressekreterare för Anna Starbrink (FP), 070-737 41 83
Joakim Blendulf, konsulent talangutveckling Filmbasen, 070-484 22 08
Beata Mannheimer, ansvarig utvecklingsfrågor, FRSM, 0767-96 14 40

www.filmbasen.se
www.frsm.se
www.dagsljus.se
www.stopp.se
www.theline.se