Hoppa till huvudinnehåll

Dansens dag på torsdag 29 april 2021

Dansens dag-2021_tema Red_alert_Stillbild från film.jpg
 
Dansens dag är en världsomfattande rörelse - så här gör vi i Stockholmsregionen

Nätverket Dans på röda linjen arrangerar tillsammans med koreografen Lotta Gahrton en dansfilm som släpps på Dansens dag den 29 april 2021 kl 12.00. I år genomförs Dansens dag digitalt och lanseras på många skärmar vid samma tidpunkt  Koreografen Lotta Gahrton arbetar både med improvisation och visst satt rörelsematerial där dansarna kan tolka dansrörelserna efter sin förmåga. Arbetssättet inför filmen är att koreografen presenterar sitt tema och deltagarna får improvisera och prova sig fram. 
Den koreografiska idén kallas för Red Alert: Rött är en varningsfärg i naturen. I Red Alert blir dansarna längs röda linjen, klädda i rött, en gemensam varningsklocka i en tid av kriser. I ett kalejdoskop av filmade scener, på platser utmed röda linjen, undersöker vi de utrotningshotade, rödlistade arterna i naturen och konsekvenserna av pandemin - är dansaren också en utrotningshotad art?


Digital Dansens dag 2021

De grupper som är med är och uppmärksammar Dansens dag från olika stadsdelar och kommuner, representerar en mängd olika åldrar och dansstilar. Några har dans som sitt yrke, för andra är det något man gör på fritiden. Alla är lika välkomna att delta. Upplägget anpassas till grupperna. Vissa har kanske möjlighet att lägga mer tid, andra mindre. Vissa vill kanske bara träffas utomhus, andra kanske kan tänka sig coronasäkra träffar inomhus.

Om länets nätverk för dans - Dans på röda linjen

Dans på röda linjen är ett nätverk som cirkus- och danskonsulenterna i Region Stockholm, länets kommuner och olika dansverksamheter längs tunnelbanans röda linje. Dans på röda linjen vill öppna upp och länka samman dansplatser, för att unga ska få tillgång till mer dans. Dans på röda linjen vill genom organiserade möten visa på en bredd av möjligheter och utvidga ungas nätverk. Detta sker genom att ge fler möjligheter till egen dansutveckling och erbjuda olika sätt uttrycka sin dans. Sedan 2017 har nätverket tillsammans firat Dansens dag främst genom mobila danshappenings.

Läs mer om hur Region Stockholm arbetar med dansfrämjande och om Dansens dag på webbsidorna sll.se/lanskultur 


Innehållsanasvarig: Åsa Fagerlund
Sidan skapad: 2021-04-26