Hoppa till huvudinnehåll

Communitydans på distans

Dancingonmyown
Bild från projektet Dancing on my own
Under våren 2020 har Region Stockholm Dans Cirkus initierat fyra projekt för communitydans på distans. Bland många fantastiskt kreativa förslag genomfördes fyra stycken med stöd av kulturförvaltningen.

Här presenterar vi de fyra communitydans-projekten.

 

Dancing on my own 2020


"Dancing on my own 2020" är en serie videoporträtt som bjuder in personer från hela Sverige till att dansa till sin favoritlåt framför kameran. Varför är det så tillfredställande att röra sig till en favoritlåt? Vad i musiken motiverar oss till att dansa? Vad händer när vi hör den där låten som får oss att känna styrka, pirr, sårbarhet eller befrielse?  
 
Filmade inifrån sina egna hem och med musiken ersatt av personliga intervjuer utforskar filmerna vilka individuella och kollektiva berättelser som avtäcks när vi ger plats åt den dansande kroppen. Genom olika kroppar, musik och personliga intervjuer är "Dancing on my own 2020" både ett insamlande och ett undersökande av hur musik, dans och dansare parallellt kan berätta om, för och genom varandra. Projektet leds av koreografen Sara Lindström. 

Läs mer om projekten och se de tolv filmerna på sidan "Dancing on my own 2020"

 


 

Hej, jag är här
 

Dans i gemenskap på distans. Du, jag, vi tillsammans. Tillsammans gör vi en dans, du dansar på ditt sätt; med eller utan assistans. Kom och ta plats för en stunds dansglädje! 
”Hej, jag är här!” är ett communitydans-projekt online för personer med funktionsnedsättning. Cilla Colt, danskonstnär och pedagog leder projektet i samarbete med föreningen JAG och med stöd av Region Stockholm Dans Cirkus.

Se filmen om projektet här ovan. Du kan också följa projektet under hashtag #hejjagärhär! 

 

Se en film från projektet på denna Vimeo-sida

 

 

 

Dansbudet

 

Vi är Dansbudet
 

En favoritsång blir dans direkt till dig i din mobil. Istället för ett blomsterbud, kommer dansbudet in i din telefon. Tre dansare ger sin danstolkning av din favoritsång direkt in i din mobil. Dansen streamas på olika torg i Stockholm och du som passerar torget kan ta del av dansen i verklig tid. "Vi är Dansbudet" möjliggör att visa dans av hög kvalitet för en publik både utomhus live och digitalt direkt in i mobilen. 
 
Dansbudet genomfördes i Högdalen och på Lidingö i maj. Projektet var ett samarbete med Region Stockholm Dans Cirkus och Studiefrämjandet.
 
För koncept och koreografi stod Helena Franzén. Dansare är Helena Franzén, Emilia Fridholm och Jenny Jonsson. Film/streaming gjordes av Håkan Jelk.

Ladda hem utbudsbladet (pdf, 1,1 MB):


Läs mer om Facebook-eventet för "Vi är Dansbudet" på denna Facebooksida

 


Roboten Alex
Foto: Chrisander Brun

Låt oss dansa!
 

Alex ❤️ dans 
 
”Roboten Alex älskar att dansa. Kan inte du och din klass lära henom lite nya danssteg? Då kommer Alex sätta ihop alla era danssteg till en helt ny dans som hen sen dansar till er favoritlåt.”  Projektet genomförs av och med roboten Alex och robotkoreograf Robin Jonsson. 

I "Låt oss dansa!" fick skolklasser i låg- och mellanstadiet hitta på rörelser till Alex som skapade en koreografi utifrån elevernas material. Skolklasserna fick önska musik och genom filmad instruktion skicka digitala danser till Alex. Allt detta skedde online.  

Projektet ville uppmuntra till dans och rörelse på nya sätt med fokus på delaktighet och eget skapande. Skolelever blir ofta extra uppmuntrade om det är just en robot som ber dem dansa och känner en stolthet över dansen som de själva skapat. Projektet är anpassat till klasser med olika förutsättningar, 


Läs mer om projektet här

Se en film från projektet på denna Vimeo-sida