Hoppa till huvudinnehåll

Ny Konstväxling på Odenplan

Syntolkning: Närbild av skulpturen Lip Retractor med grön vätska som rinner på en vitlaserat trä

 

Ny utställning öppnar onsdag 9 juni 2021 på Odenplans tunnelbanestation har fokus på munnen. Ett verk som kan bjuda in till tankar om vad som påverkar oss i den privata, såväl som den sfär vi delar med många, i en speciell tid med särskilda omständigheter.

Med utställningen Mouth Complex på Odenplans tunnelbanestation kan man just nu betrakta träskulpturen Lip Retractor. Konstnären Marie Vedel gör oss uppmärksamma på hur munnen knyter oss samman med världen när vi andas, äter och talar. Skulpturen för tankarna till ett verktyg hos tandläkaren, något som drar läpparna från tänderna, men den är överdimensionerad och tycks vara gjord för en mun i vardera änden.

Marie Vedel (f. 1990) bor och verkar i Köpenhamn och examinerades från Konsthögskolan i Malmö 2020. Hon arbetar undersökande och skapar konst som ofta har ett skulpturalt uttryck tillsammans med ljud eller text.

På Odenplans tunnelbanestation presenterar Region Stockholm utställningar med konstnärer som nyligen utexaminerats från någon av konsthögskolorna i Norden. Publiken får var tredje månad möta verk av en ny konstnär, konsthantverkare eller formgivare. Kulturförvaltningen projektleder arbetet med Konstväxlingar. Konstprogrammet för Odenplan är sammansatt av curator Sara Rossling/ArtPlatform på uppdrag av Region Stockholm. 

Konstväxlingar är tillfälliga utställningar på sju stationer i Stockholms tunnelbana där väletablerade och unga konstnärskap möter här en stor publik. Vi får ta del av konst som stimulerar fantasin och erbjuder eftertanke och visuella upplevelser. Verken som visas kan till exempel vara teckning, måleri, foto och video och ger tillsammans en bred bild av hur den samtida konsten ser ut och vad som engagerar dagens konstnärer. Stationerna är Gärdet, Slussen, Zinkensdamm, Skanstull, Mariatorget, Fridhemsplan och Odenplan.

Länk till Konstväxlingar Odenplan


Publicerad 2021-06-07