Hoppa till huvudinnehåll

Runstenar i Haninge i AR-projekt lanserat av Stockholms läns museum

Text i bild av mobilskärm med naturmotiv

Gör en tidsresa och upptäck runstenar i AR

Stockholms läns museum en ny AR-guide i appen Upptäck historien. I den senaste uppdateringen besöker vi runstenar i Haninge kommun. Här kan du lyssna och läsa vad som står på stenarna och samtidigt lära dig mer om personerna bakom ristningarna i en personlig historiestund.

Appen Upptäck historien togs fram förra året för att lyfta berättelser och historiska platser i Stockholms län. Nu har det blivit dags för ett AR-spår. Genom Augmented Reality-teknik kan användaren interagera och skanna av runstenar i länet. Länsmuseet är sedan 2018 ett digitalt museum och vidareutvecklar löpande olika digitala produkter för att tillgängliggöra länets kulturarv på ett roligare och smartare sätt.

”Vi är glada över den spännande satsningen på Haninges rika runstensmiljöer! Det är värdefullt och roligt för medborgare och besökare i Haninge att kunna utforska de tusenåriga runstenarna och berättelserna om dem som lät resa stenarna på detta innovativa sätt”, säger Linda Peltonen, förvaltningsdirektör på kultur- och fritidsförvaltningen i Haninge kommun.

AR-funktionen ska i första hand användas på plats och triggas av att mobilkameran känner igen mönster på runstenen. Stenarna skannas och texten översätts därefter i två steg. Först till fornnordiska och sedan till svenska. Guiden kan även användas i klassrummet och klarar av att tolka tvådimensionella fotografier. Appen innehåller olika geografiska punkter som är kopplade till runstenarna.

”Jag dyker upp i en green screen där jag presenterar stenarna närmare. På så sätt blir presentationen lite mer personlig och roligare. En av våra målgrupper är barn och unga, vi hoppas och tror att de kommer att gilla hur vi presenterar historia. Men vi vänder oss förstås till alla i hela länet. Jag tycker det är fascinerande att vi med modern digital teknik kan läsa och förstå människor som levde för flera tusen år sedan, det blir en häftig tidsresa” säger Daniel Sahlén arkeolog och projektledare för Upptäck historien.

Pilotprojektet är unikt. Andra museer har använt AR-teknik tidigare, men inte på detta speciella sätt med översättningsfunktion. Stockholms läns museum hoppas att appen kan utvecklas vidare och att fler kommuner vill delta, så att innehållet i appen kan utökas vilket ger fler möjligheter att ta del av vårt gemensamma kulturarv.

”Detta är ett led i vårt arbete med Agenda 2030 och hållbarhetsmålet Hälsa och välbefinnande. Vi hoppas helt enkelt att vi med hjälp av appen kan locka flera att ta promenader till länets spännande kulturmiljöer” säger Annelie Kurttila, museichef på Stockholms läns museum.

Lite fakta om runstenarna i Haninge: Haninge kommun har trettiotvå dokumenterade runristningar. Fem ristningar blev dokumenterade tidigt, men de finns tyvärr inte längre bevarade. Samtliga stenar är från 1000-talet och de flesta är dekorerade med ett kors eller en kristen bön. Runstenar restes i Mälardalen under slutet av vikingatiden ofta som en markering av den nya kristna tron och Stockholms län har omkring 800 runstenar från denna tid. Runstenarna i Haninge berättar mest om släktbanden mellan olika personer och placerades ofta på gränsen mellan gårdar. De kunde också placeras längs vägar och farleder.

Upptäck historien kan laddas ner gratis på Google Play eller AppStore.

Finns även som enklare version på länken: http://upptackhistorien.webappdev.onspotstory.com/upptackhistorien/

 

Kontaktpersoner:

Daniel Sahlén, arkeolog och projektledare: daniel.sahlen@sll.se

Lenita Gärde, kommunikatör: lenita.garde@sll.se


Publicerad 2021-06-08

AR

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng