Hoppa till huvudinnehåll

Carrie Mae Weems

Diarienummer
AKTNR 2924-16349
Carrie Mae Weems  (f. 1953) är en av USAs mest banbrytande fotokonstnärer. Kitchen Table Series blev Weems genombrott, och sedan dess han hon figurerat med utställningar, foto-, video- och textverk runt om i USA och vidare ut i världen. I Sverige har hennes verk tidigare visats på bland annat Liljevalchs konsthall och Moderna museet. 
Mariatorget | februari 2020
I Kitchen Table Series använder Weems den kropp hon har närmast – sin egen, för att gestalta frågor om kvinnans roll i hemmet, tvåsamhet, familj och det allmängiltiga i det allra mest privata. Fotona kan tyckas vara självbiografiska och dokumentära, men subjekten är personer i Weems bekantskapskrets, människor hon träffat på gatan. Med sina bilder vill Weems också utforska vem och vilka kroppar som får representera det allmänna. En fråga som fortfarande har bäring idag, då en svart kropp kan tyckas berätta något specifikt medan en vit kropp oftare får berätta det generella. Fotoserien har behållit sin aktualitet genom åren, och följsamt speglat både samhällsdebatten och nya riktningar inom konstens fält.        
I tunnelbanans kontext kan de här bilderna agera som stillbilder ur en film eller kapitel i en roman om en människas liv. Trots ett koncentrerat utsnitt expanderar fotona bortom det upplysta köksbordet, vi tillåts fantisera och tankarna blandas med det vardagliga dagdrömmandet när vi vant rör oss mot jobb, skola, hem eller använder tunnelbanan som en tillflykt. 
Sedan Weems fick sin första kamera vid 20 års ålder har hon i en mängd material och genom olika frågeställningar i sin konst, särskådat sin samtid genom att noggrant granska historia och hur vår identitet förhåller oss till den. 
Carrie Mae Weems har deltagit i solo- och grupputställningar på stora nationella och internationella museer inklusive Metropolitan Museum of Art, Guggenheim Museum i New York och Centro Andaluz de Arte Contemporáneo i Sevilla, Spanien. Weems har fått flertalet utmärkelser och stipendier och mottog MacArthur "Genius grant" 2013. Hon har hederstitlar vid bl.a California College of the Arts och Syracuse University samt är representerad i offentliga och privata samlingar runt om i världen, inklusive Metropolitan Museum of Art, NY och The Tate Modern, London. Weems är sedan 2008 representerad av Jack Shainman Gallery. 

Tillbaka till kulturförvaltningens webbsida för Konstväxlingar

 

Innehållsansvarig: Ulrika Lublin