Hoppa till huvudinnehåll

Cirkusresidens

Diarienummer
AKTNR 2875-16062
Cirkus för alla i Nykvarn

Foto: Jacob Westin

Att arbeta specifikt med en kommun och en konstform är en metod som Region Stockholm Dans Cirkus alltmer använder sig av. Nu prövas samma sätt även med cirkuskonsten. Residens kan handla om att en plats, en skola, en grupp invånare får komma nära och förstå vad cirkus kan vara, hur den kan upplevas. Som cirkusutövare får man en möjlighet att utveckla en egen process och skapa sammanhang med platsen. 

Cirkus för alla-ett cirkusresidens i Nykvarn 

Nykvarns kommun tillsammans med Region Stockholm Dans Cirkus satsar under ett år extra mycket på cirkuskonsten. Kultursamordnaren Anna Rautio och strategen Fredrik Ljungestig arbetar fram olika cirkusmöten och vill att residenset ska innehålla publika arrangemang men också ha ett skapande perspektiv.  I projektet Cirkus för alla, har man valt att arbeta med några av de professionella cirkusartister som bor i trakten för att skapa en naturlig relation mellan platsen och konstformen. Men under projektets gång kommer även andra cirkusgrupper kunna göra nedslag i kommunen.  

Syftet är att skapa förutsättningar för aktörer att verka i Nykvarn, både publikt, produktionsinriktat samt via workshops. Cirkusresidens ska bidra till att öka och vidga kulturintresset och cirkusen som konstform i kommunen. Projektet ska primärt nå barn och unga som målgrupp.  

Kultursamordnare Anna Rautio beskriver höstlovsveckans cirkusläger så här: 

“Cirkusföreningen Naked Ape med Jacob Westin höll i ett cirkusläger för ett 50 tal barn mellan 7-9 samt 10-12 år. Grupperna blev fulltecknade väldigt snabbt. Vi ser att det finns ett stort sug efter mer cirkus i Nykvarn och det är väldigt roligt att just Jacob ledde lägret. Han besökte Folkets Park i Nykvarn under sommaren med föreställningen Jacobskis enmanscirkus, med efterföljande workshop. Flera av barnen på höstens läger kände igen Jacob från i somras och fick redan då prova på bland annat jonglering “  

 

Två dansare i naturen

Foto: Einar Kling Odelcrants

Tidigare residens 

Cirkusresidens i Brandbergen 

Under hösten 2019 arbetade Britta Wåhlstedt med sina kollegor och cirkusartister fram föreställningen Sorti i ett residensprojekt. Residenset genomfördes genom ett samarbete mellan Region Stockholm Dans Cirkus, Haninge kommun och Floda kulturproduktion och med medel från bland annat Kulturrådet. Processarbete blandades med workshops på Brandbergens fritidsgård där ungdomar fick prova på cirkus och akrobatik i möte med de professionella artisterna. I november 2019 hade föreställningen premiär och Floda kulturproduktion kommer ge nio föreställningar av Sorti för årskurs 4 i Haninge kulturhus i samband med CirkusMania-festivalen.


Innehållsansvarig: Åsa Fagerlund
Sidan uppdaterad: 2020-11-09