Hoppa till huvudinnehåll

Mottagare av Danspriset 2020

Diarienummer
AKTNR 2993-14572
Marie Wårell och Per Sundberg mottog Danspriset 2020 för utveckling av dansområdet 2018-2019 genom Dansinitiativet.

Samarbetsrådet för regional dansutveckling (SrD), regionala danskonsulenter/utvecklare, instiftade 2016 ett danspris som delas ut till en person eller organisation som gjort en extraordinär insats för dansen under de två senaste åren.

 
Juryns motivering löd:

” I kategorin Konstnärlig utveckling ges Danspriset 2020 till Marie Wårell och Per Sundberg för arbetet med Dansinitiativet. Marie Wårell och Per Sundberg har under kort tid etablerat en ny scen för rörelsebaserad scenkonst i norra Sverige. Genom sitt nyskapande tänk ges möjligt att skapa förändringar för den nationella danskartan i Sverige och ger en viktig och betydande strukturell utveckling för hela branschen. Det 3-åriga projektet Dance Artists in Barents är ytterligare ett bevis på deras vilja att utveckla rådande strukturer för danskonstnärer i norra Sverige och inom Barentsområdet. Deras närvaro och arbetssätt sprider en drivkraft och framtidstro för dansen och dess utveckling.”

 

Danspriset är ett hedersomnämnande och delas ut under april 2020 och på Dansmässan i november. Nomineringen har varit öppen för alla och har samlats in via regionala danskonsulenter/utvecklare i landet.

 
Läs mer om Danspriset här

 

Läs mer om Dansinitiativet här