Hoppa till huvudinnehåll

Utforskande föreställning med skogen som spelplats

Diarienummer
AKTNR 3010-15998
Knekke greine
Foto: Love Kjellsson
Kollektivet ENT består av en grupp av musiker och cirkusartister som gör föreställningar med naturen som röd tråd. I den interaktiva föreställningen Knekke Greine tas publiken med på ett skogsäventyr som anpassas efter den plats den spelas på.

Idén till föreställningen Knekke greine, som betyder knäcka grenar på nynorsk, kom från repartisten Karoline Aamås, och har sen vidareutvecklats till ett koncept som spelas för mindre publikgrupper ute i naturen.

-Föreställningen kom av en lust av att vistas i skogen istället för mörka scenrum och även de stora möjligheter som finns för att rigga för luftakrobatik. Skogen är så stor och vacker, säger Love Kjellsson, som är musiker och kompositör och arbetar i gränslandet mellan modern cirkus och musik.

Föreställningens inspiration kommer från naturvetenskap, nordiska myter och barns lekar. Ambitionen är att publiken ska få en djupare relation till spelplatsen genom att undersöka skogen tillsammans med ensemblen.

-Vi ville arbeta med en liten publikgrupp för att kunna förflytta oss och undersöka skogen tillsammans. Publiken leds av oss i form av olika karaktärer eller händelser som för gruppen framåt. Vi försöker använda skogens komplexitet och utnyttja de tusentals färdigbyggda scenrum som finns där, berättar Love.

 

Föreställning som fungerar i corona-tider

Knekke Greine spelas för grupper från förskoleålder och uppåt och uppskattas ofta av den yngre publiken som brukar vara inspirerade av att leka utomhus, men också har en del frågor till artisterna, berättar Love:

- Barnen brukar vara glada och inspirerade och vi märker att skogen har öppnats som plats för vissa. Andra har väldigt praktiska frågeställningar som om vi fryser om fötterna? Eller hur många vi faktiskt var i föreställningen.

Liksom för de allra flesta aktörer har coronapandemin satt stopp för många föreställningar och arrangemang under våren 2020, men det faktum att Knekke Greine spelas utomhus och för mindre grupper, menar Love har underlättat tillsammans med scenkonststödet som gruppen får från Region Stockholm.

- Just Knekke Greine har flera arrangörer varit tidiga med att boka för hösten, vilket vi inte upplever i samma utsträckning med våra andra föreställningar. Scenkonststödet gör att vi kan komma ut och spela på fler ställen och nå fler med våra föreställningar.


Foto: Love Kjellsson

Innehållsansvarig: Erika Winther