Hoppa till huvudinnehåll

Odenplan

Diarienummer
AKTNR 3141-16679
Odenplan Alexandra Larsson Jacobson Foto SE
 
Alexandra Larsson Jacobson
Harder, Softer, Slower, Stronger
Konstväxlingar | december 2020 - mars 2021

”Välkommen till ett melankoliskt disco där rosa och blå känslor får samsas.” Konstnären Alexandra Larsson Jacobson vill med sitt verk synliggöra hur vi människor påverkas, formas och existerar i relation till varandra. Hon beskriver sin installation som en värld för betraktaren att titta in i. En scenografi och en plats som öppnar sig där två personer förhandlar genom rörelser, närhet och avstånd. Ett tema som på många sätt knyter an till den pågående pandemin.

Utställningens kärna är ett videoverk i vilket vi får se två personer i en lägenhet som badar i ett rosa ljus. De är klädda likadant och kan uppfattas som två versioner av samma person. De flyttar runt i något som liknar en orytmisk dans och rör varandra med ömsom mjuka, ömsom bestämda rörelser. På Odenplans tunnelbanestation har deras förtroliga berättelse flyttat ut på en mycket offentlig plats. De som rör sig på perrongen får här en möjlighet att besöka en annan värld och fly vardagen för en stund. I montern har Alexandra Larsson Jacobson skapat ett magiskt landskap, en skimrande oas som lockar blicken och fantasin.

Alexandra Larsson Jacobson har nyligen fått en masterexamen i fri konst från Konstfack i Stockholm och har tidigare studerat vid Umeå konsthögskola och Fotoskolan STHLM. Hon har en bakgrund inom dans vilket ibland syns i hennes konstverk. Hennes arbeten kan ta formen av installationer, video eller performance.

"Glasmontern på Odenplans tunnelbanestation är en utställningsplats för nyutexaminerade konsthögskolestudenter, säger Elisabeth Wengström, chef för konstavdelningen på Region Stockholms kulturförvaltning. Fyra tillfälliga utställningar visas här varje år och närmast ett verk av Alexandra Larsson Jacobson. Det fina är att resenärerna på den här stationen får möjlighet att återkommande upptäcka nya konstnärliga uttryck och berättelser. ”

Konstväxlingar, tillfälliga utställningar på sju stationer i Stockholms tunnelbana, är en 30-årig tradition. Väletablerade och unga konstnärskap möter här en stor publik som får ta del av konst som stimulerar fantasin och erbjuder eftertanke och visuella upplevelser. Verken som visas kan vara utförda i olika tekniker: teckning, måleri, foto och video, och ger tillsammans en bred bild av vad som engagerar dagens konstnärer och hur den samtida konsten ser ut.

Länk till vimeo Video Harder, Softer, Slower, Stronger, 2020 (8:39 minuter)
Featuring; Ida Jagerfält, Frances Jagerfält Choreographic consultant: Elin Dimberg Videographer; Alexandra Rosenlund Original music; Mira Eklund
Sound; Danae Valenza. Editing; Alexandra Larsson Jacobson, Alexander Rosenlund


Innehållsansvarig: Susanne Ewerlöf
Sidan uppdaterad: 2020-12-11