Hoppa till huvudinnehåll

Kunskapsseminarium om digitalisering av scenkonsten

Digitaliseringen av scenkonsten har skapat nya möjligheter för publiken att både ta del av och påverka ett stort utbud hemifrån. Digitala betalmodeller har dock gjort det svårt för upphovspersoner att få skäliga ersättningar för sina verk. Pandemin har accelererat denna utveckling och tiotusenkronorsfrågan tycks vara hur det ”nya normala” och hybrida tillståndet kommer att gestalta sig.

Hösten 2022 arrangerade kulturförvaltningen Region Stockholm in till en rad digitala kunskapsseminarier. Det första handlade om den pågående digitaliseringen av kulturlivet med fokus på scenkonstens möjligheter och utmaningar.

 

Ta del av seminariet i efterhand

 

Del 1:  Digitalisering som strategisk aspekt, med Max Valentin, vd Fabel


Moderator: Ulf Andersson-Greek, strategisk samordnare, kulturförvaltningen Region Stockholm. Vad menar vi egentligen med ”digitalisering” och hur långt har vi kommit under pandemin? Hur kan det offentliga, civila och privata kultursektorn tänka och agera på ett strategiskt sätt framåt utifrån alla digitala lärdomar och erfarenheter? Och vilka utmaningar och möjligheter möter kultursektorn i en (nära) framtid med 5G och en fullt ut digitaliserad offentlig välfärdssektor? Utifrån olika rapporter om kultursektorns digitalisering och mångåriga egna erfarenheter som utredare och processledare inom ämnet tar Max Valentin med oss på en inledande crash course i digitalt ledarskap med interaktiva inslag.

 

Del 2: Konserthuset Stockholms digitala resa och framtiden för den svenska scenkonsten, med Stefan Forsberg, konserthuschef och VD för Stockholms Konserthusstiftelse och Kungliga Filharmonikerna.

Moderator: Ulf Andersson-Greek, strategisk samordnare, kulturförvaltningen Region Stockholm. Stefan Forsberg tar oss med på Konserthusets digitaliseringsresa och särskilda erfarenheter från pandemiåren. Han ger även en bild av hur han ser på förutsättningarna för digitaliseringen av den svenska scenkonsten i stort.

 

 

 


Del 3: Detta behöver jag tänka på som arrangör av digital scenkonst, med Maria Sundling Grundtman, förhandlingschef, Svensk scenkonst.

Vilket särskilt ansvar och vilka särskilda förberedelser har jag framför mig som arrangör när jag vill tillgängliggöra en föreställning digitalt eller i hybrid form? Vad behöver jag särskilt tänka om jag vill kunna erbjuda möjlighet att streama föreställningen i efterhand? Gör det någon skillnad om jag är en kommunal, civil eller kommersiell arrangör? Och vart kan jag vända mig för vidare digitala råd? Maria Sundling Grundtman guidar oss kort genom upphovsrättens grunder och berör även ersättningsaspekter med särskild hänsyn till streaming.

 

 

 

Del 4: Presentation av ”Remote North” – digital musikundervisning och scenkonst, med Mats Erixon, Riksteatern, och Mårten Fröjdö, Remote North.

Mats Erixon, Riksteatern, och Mårten Fröjdö, projektledare för ”Remote North”, presenterar en satsning på digital musikundervisning och interaktiv scenkonst på distans  Denna presentation vänder sig särskilt till musik- och kulturskolor men den sk NCDP-tekniken är även intressant för arrangörer bland konferenslokaler, bygdegårdar, teaterscener och biografer till skolor, folkhögskolor, föreningar, vuxenutbildning och bibliotek.


Om kunskapsseminarierna

Kunskapsseminarierna vill precis som Stockholmstinget, i linje med Kulturstrategi för Stockholmsregionen och dess inriktningsområden, erbjuda möjlighet för fördjupning och nätverkande. Under hösten 2022 arrangerades tre digitala kunskapsseminarier:
De digitala kunskapsseminarierna vänder sig särskilt till beslutsfattare och strategiskt ansvariga inom såväl de offentliga, privata och ideella delarna av kultursektorn.
 

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng