Hoppa till huvudinnehåll

The Flood det senaste videoverket att visas på Skanstull tunnelbanestation

stillbild från Fikret Atays film The Flood

 

Fikret Atay (Född 1976 i Batman, Turkiet. Bor och arbetar i Örebro) har kurdisk bakgrund och belyser i sin konst de spänningar som uppstår i motsättningen mellan de som har och de som saknar makt.

I nästa utställning på skanstulls tunnelbanestation visar han videoverket The Flood. Fikret säger om sitt videoverk: ”Globalisering verkar luckra upp gränser mellan länder medan den skapar nya begränsningar. Havet har alltid varit den vanligaste flyktvägen. För människor på flykt från krigsdrabbade områden är Medelhavet inget paradis utan ofta den allra farligaste av platser där de riskerar sina liv i jakten på säkerhet, vilket jag vill tala om i min film.”

Atays konst har visats på internationella museer och konstcenter, bland annat Örebro konsthall, Örebro; Gislaveds konsthall, Centre Pompidou, Paris; MAXXI, Rom; Museum of Contemporary Art, Chicago; New Museum, New York; MoMA PS1, New York samt Istanbulbiennalen.

Hans videoverk ingår i samlingar hos bl.a: Musée d’art Moderne de la Ville de Paris, Paris; MACBA, Barcelona; Tate Modern, London; Istanbul Modern Museum, Istanbul och Israel Museum, Jerusalem.

I det årslånga programmet på Skanstull som består av fyra videoverk utforskas vad det innebär att vara med. Vara med andra, sig själv, omgivningen och i stunden. Personerna som vi möter i verken rör sig i intima rum, oavsett om dessa är privata eller offentliga. Kroppar berättar utan ord om närhet, avstånd, omsorg, nyfikenhet och längtan. Programmet Att vara med är sammansatt av curator Susanne Ewerlöf på uppdrag av kulturförvaltningen i Region Stockholm. Att vara med visas under ett år - oktober 2021 till september 2022.

Från 1 juli 2022 kommer verket att visas på skärmarna vid hissen på stationen. Utställningen pågår till 30 september 2022.

Länk till sidan om Konstväxlingar

Länk till sidan om Konstväxlingar på Skanstull


Sidan skapad 2022-06-27

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng