Hoppa till huvudinnehåll

Ny rapport om folkbibliotekens medieförsörjning i Stockholmsregionen

Medieutredning
Vilka likheter och skillnader finns i folkbibliotekens utbud av fysiska och digitala medier? Hur ser förutsättningarna ut för verksamheten och hur är medieflödena i Region Stockholm? Det är några av de frågor som en ny medieutredning från Regionbibliotek Stockholms försöker ge svar på. 

Att främja samverkan mellan länets folkbibliotek är ett viktigt uppdrag för Regionbibliotek Stockholm. Inom ramen för ett pilotprojekt för ökad samverkan har nu en medieutredning tagits fram. Utredningen som presenterades fredag den 14 januari kartlägger likheter och skillnader mellan länets kommuner och hur länets invånare rör sig och lånar över kommungränserna.

Utredningen ger en nulägesbeskrivning och en första översiktlig bild av medieförsörjningen inom regionen. Rapporten innehåller även förslag till samverkansinitiativ som utgör ett underlag för det fortsatta arbetet.

- Genom samverkan kan folkbiblioteksverksamheten i regionen stärkas vilket också är ett tydligt mål i den regionala biblioteksplanen. Medieutredningen ger nu alla en gemensam faktagrund för det fortsatta samverkansarbetet, säger Peter Axelsson, chef för Regionbibliotek Stockholm

Målet med samverkansprojektet är att invånarna i regionen ska ha tillgång till ett brett, kvalitetssäkrat och kostnadsfritt medieutbud, användarvänliga digitala folkbibliotekstjänster samt stöd från biblioteket i att utveckla digital kompetens och delaktighet. Under 2022 övergår arbetet från att vara ett pilotprojekt till att bli en permanent organisation.


Ta del av medieutredningen på Regionbibliotek Stockholms webbplats 
Regionala biblioteksplanen 2020-2023 (pdf)

 

Kontakt

För mer information kontakta Peter Axelsson, chef Regionbibliotek Stockholm 072-733 79 09

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng