Hoppa till huvudinnehåll

Skapa dans

Diarienummer
AKTNR 2868-13213
Skapa dans
Skapa dans är en koreografitävling för unga mellan 14-22 år. Det är en kreativ möjlighet för unga dansare att skapa egen koreografi. Region Stockholm Dans Cirkus har arrangerat tävlingen sedan 2013 för att nå ut till dansintresserade ungdomar i regionen. 

Skapa dans vill uppmuntra till ett eget skapande och visa på den fantastiska kompetens som finns hos unga med intresse för dans. Alla dansstilar och dansgenrer är välkomna. Tävlingen betonar deltagarnas scennärvaro och personliga tolkning, och lyfta olika sorters kunnande inom dans och koreografi. 

Se en film om senaste tävlingen: 2019 Skapa Dans Stockholm (extern länk till Vimeo)

Tävlingar varje år

Skapa Dans består av tolv regioner i Sverige där varje region har sin egen tävling varje år. Dansstycket som går vidare från den egna regionen får åka på riksfinalen. Under tre dagar får ungdomarna i Region Stockholm ta del av workshoppar, se dansföreställning på Dansens Hus, träffa dansutbildningar och själva uppträda. Första priset är en heldag med Cullbergbaletten. I Stockholm har Skapa dans tidigare arrangerats i Botkyrka, Vallentuna, Spånga-Tensta och Nacka, med tävlanden från hela länet. Medarrangörer i Skapa dans 2019 var kommunerna Botkyrka, Täby och Sundbyberg.

Arbetsgrupp för Skapa dans

Arbetsgruppen består av samordnare och pedagoger från fritidsgårdar, kulturskolor, ungkulturhus och kommuner från hela länet. Tillsammans arbetar vi för att nå ut till dansintresserade ungdomar i regionem. Arbetsgruppen samordnas av Region Stockholm Dans Cirkus och ses två tillfällen per termin.

Information och medverkan

Som medlem i arbetsgruppen bidrar din organisation med en nyckelperson som deltar vid planeringsmöten inför genomförandet av Skapa dans i Region Stockholm. Nyckelpersonen är med fördel någon som kan föra en dialog lokalt bland dansintresserade ungdomar, och arbeta för att information om projektet sprids på plats i er kommun.

Genom medlemskap i arbetsgruppen får er kommun och du som samordnare eller pedagog:

  • Möta och utbyta erfarenheter med andra organisationer som erbjuder dans i sin verksamhet.
  • Synas i samband med marknadsföring av projektet, genom tryckmaterial och DIS digitala kanaler.
  • Möjlighet att erbjuda lokalt baserade ungdomar möten med aktuella koreografer och dansare, genom coachning och workshops i dans.
  • Inflytande på planeringsarbetet för projektet.

Vill du medverka i arbetsgruppen eller veta mer? Kontakta Åsa Fagerlund, 072-450 93 70

Följ i sociala medier

Skapa dans Stockholm på Facebook

Skapa dans Stockholm på Instagram